Ontspannen leidinggeven in turbulente tijden

Als je het druk hebt, doe dan rustig aan…

Speciaal voor leidinggevenden die succesvol willen leidinggeven aan complexe veranderingen inclusief sturen op gevoel en gewaarwordingen

Als leidinggevende draag je zorg voor je organisatie en je medewerkers

Je geeft al jaren leiding en je hebt al heel wat organisatieontwikkelingen meegemaakt. Gedreven en doelgericht hak je knopen door. Je bent gewend aan hectiek en continue veranderingen en gefocust op ontwikkeling van je organisatie en je medewerkers. Dat vraag veel van je aandacht en je werkt hard.

Regelmatig ervaar je drukte in je hoofd en spanning in je lijf. Deze neem je voor lief, als iets wat nu eenmaal bij je rol en verantwoordelijkheid hoort. Vanuit de gedachte ‘Ik moet hier de boel bij elkaar houden, ik mag niet aarzelen in tijden van turbulentie, ik moet sturen, voorop lopen…. en dan kan ik niet te veel miepen en mauwen.’

Waar blijft de zorg voor jezelf?

Je wíl wel voor jezelf zorgen, maar dóet het niet. Er zijn altijd belangrijker zaken die voorgaan.
Of je doet het wel, maar fragmentarisch en oppervlakkig. Niet met de aandacht en diepgang die je wilt of die nodig is.

Onbestemde gevoelens en fysiek gevoelde spanning registreer je wel, maar je besteedt er onvoldoende aandacht aan. Je weet dat je jezelf hiermee in de weg zit, maar je ziet niet hoe het anders kan.

Soms lukt het je even stil te staan bij jezelf, maar al gauw pakt de hectiek je weer bij je lurven en werk je je drie slagen in de rondte.

Maar…

 • In toenemende mate kun je niet neerzetten wat je wilt en dat frustreert je.
 • Je sleurt aan je team en wederzijdse onvrede steekt de kop op.
 • Soms zelfs heb je het gevoel dat je de organisatie in de steek laat.
 • Je voelt verlies van drive en energie en raakt teleurgesteld.
 • Je wordt moe en verlangt naar rust en ontspanning. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Je bent niet de enige leidinggevende die dit meemaakt. Veel leidinggevenden lopen het risico dat ze zelf sluipenderwijs omvergeblazen worden en gaan lijden onder het leiden.

Werkdruk en stress nemen toe en ergens weet je dat deze situatie zo niet langer voort kan duren. Je komt op een punt dat ze opnieuw verlangen naar echte verbinding. Met jezelf en met wat je wil betekenen voor mens en organisatie.

Waar is het mis gegaan?

De kans is groot dat je verstrikt bent geraakt in een patroon van dóór, dóór, dóór. Je gevoelens en gewaarwordingen schuif je steeds naar het tweede plan. En ook al denk je dat het effect daarvan wel meevalt: als je heel eerlijk bent, voel je je in toenemende mate onvrij in je handelen.

Of je voelt je ongemakkelijk naar je collega’s, omdat het niet gebruikelijk is om je persoonlijke gevoelens, twijfels en onzekerheden met hen te delen. Schaamte domineert het tonen van je kwetsbaarheid. Ego’s en posities domineren de samenwerkingscultuur met collega’s meer dan je lief is en je weet niet goed hoe je dat kunt doorbreken.

Als je tegen dit soort grenzen aanloopt, is het tijd ze te doorbreken.

Het kán anders, wil jij dat ook?

Stel je voor:

 • Na een drukke werkdag kom je ontspannen thuis.
 • Je hebt hard gewerkt maar je voelt je niet uitgeput.
 • Je bent zichtbaar als een leider die zijn gevoelens en gewaarwordingen serieus neemt en daardoor effectiever wordt.
 • Je bent een voorbeeld in het openhartig bespreken van twijfels en onzekerheden en je vraagt je collega-leidinggevenden en medewerkers oprecht met je mee te denken om zo wijzere besluiten te nemen.
 • Je creëert een gezamenlijke drive, waarin ieder zijn verantwoordelijkheid pakt en flow ontstaat.
 • Intuïtie en creativiteit zijn essentiële bouwstenen van je leiderschap en brengen dit op een hoger niveau.
 • Het dagelijkse ‘moeten’ heeft plaatsgemaakt voor stap voor stap complexe veranderingen realiseren. En je geniet ervan.

 

Hoe kom je daar? Wat heb je daarvoor nodig?

Je realiseert je: dit gaat niet vanzelf. Dit kost aandacht en tijd. Tijd voor reflectie en gewaarwording, tijd om stil te staan bij wat er allemaal van je gevraagd wordt en het effect daarvan op jou.

Je moet op zoek naar een gezonde balans tussen die buitenwereld en je eigen binnenwereld. Tussen hoofd en hart, tussen lichaam en geest. Vaak kun je dit niet alleen en heb je iemand nodig die je scherpt en aanmoedigt. En die je een spiegel voorhoudt op aannames en patronen.

In het traject Ontspannen leidinggeven in turbulente tijden krijg je die persoonlijke aandacht en tijd: in een periode van 6 maanden werk je intensief aan je persoonlijke ontwikkeling. Niet als doel op zich, maar om die te integreren in je professionele rol.

Wat ga je leren?

 • Je scherpt je gewaarwording ‘buiten en binnen’: wat gebeurt er in die buitenwereld en wat doet dat met jou?
 • Je leert te onderscheiden of iets over jou als persoon gaat, of over je team(leden) of organisatie.
 • Je integreert deze bewustwording in je handelen en vat moed om dat wat er écht gezegd moet worden te bespreken met je team en collega-leidinggevenden.
 • Je leert beter presteren onder druk door bijvoorbeeld storende gevoelens en dynamieken op cruciale momenten voorrang te geven. Omdat je weet dat die iets zeggen over wat er op dát moment aan de orde is . En op een andere manier kunnen bijdragen aan het nemen van de juiste beslissingen.
 • Je ontdekt dat sturen op gevoel geen soft gedoe is, maar effectief bijdraagt aan doelgericht complexe veranderingen realiseren.

 

Wat ga je ervaren?

 • Wát je voelt en waaróm je dat voelt.
 • Dat je lichaam weet wat er met je gebeurt en dat je dit serieus moet nemen.
 • Dat je zelfbewustzijn direct samenhangt met je fysieke en emotionele bewustzijn.
 • Dat je kwetsbaarheid een enorme krachtbron is die het beste uit jezelf en anderen naar boven haalt.
 • Rust in je hoofd en je lijf

 

Voor wie is dit traject?

Ontspannen leidinggeven in turbulente tijden is voor leidinggevenden die weten dat het anders kan. Die gedreven zijn en visie hebben, en al langere tijd zoeken naar hoe het persoonlijke te integreren in het zakelijke. En die heel goed begrijpen dat leidinggeven aan complexe veranderingen onlosmakelijk verbonden is met leidinggeven aan je complexe zelf. En dat dat een keuze is.

Als je deze keuze maakt, kunnen er mooie dingen gebeuren:

 • Je zult ontdekken dat succesvol leidinggeven niet louter gebaseerd is op feitelijke waarneming, ratio en wilskracht.
 • Je vertrouwt op de betekenis van je gevoelens en gewaarwordingen omdat ze effectief je intuïtie scherpen, je creativiteit aanwakkeren en je leiderschap daadkrachtig maken.
 • Je beschikt over een systeem waarmee je in staat bent je actuele werkvragen in een continue proces te verbinden aan jou als persoon en wat je werkelijk te doen staat.
 • Je ontwikkelt je radar die niet is afgestemd op doordouwen tegen wil en dank, maar op wie jij bent als mens en op wat je wilt bijdragen aan je organisatie.
 • Je handelt vanuit een diep doorleefd besef dat jijzelf instrument en voorbeeld bent in de gewenste ontwikkeling van je organisatie en medewerkers.

Je leert jezelf te leiden IN de turbulentie en krijgt daarvoor handvatten aangereikt. Handvatten die helpen om jezelf te coachen op het snijvlak tussen je buiten- en binnenwereld. En die je kunt gebruiken in het coachen van je medewerkers.

De opbouw van Ontspannen leidinggeven in turbulente tijden is als volgt:

Startgesprek

Om goed te weten of Ontspannen leidinggeven in turbulente tijden aansluit bij je actuele werk- en leervragen, beginnen we met een startgesprek. We maken kennis met elkaar, je vertelt wat je bezighoudt in je werk en wat je graag anders zou willen.

2 live dagdelen binnen maximaal 10 werkdagen

Tijdens het 1e dagdeel sta jijzelf als persoon centraal: we werken aan gewaarwording, bewustwording en zelfinzicht in relatie tot je professionele rol. Wat geeft en kost je energie? Wat maakt dat je vast komt te zitten en hoe kom je weer in beweging?

Tijdens het 2e dagdeel krijg je scherp zicht op hóe je leiding geeft en wat daarvan de (on)gewenste effecten zijn op jezelf en anderen. Wat dient zich aan en vraagt verantwoordelijkheid voor te nemen? Op persoonlijk niveau en vanuit je rol gezien?

5 coachgesprekken van 2 uur, elke maand 1 gesprek

We bouwen voort op het resultaat van de 2 dagdelen.

Je krijgt volop de gelegenheid om concrete werksituaties in te brengen. Reflectie, analyse en gewaarwording zijn bouwstenen om scherper te weten wat er speelt en wat je kunt / moet doen. Doel is jezelf en anderen mee te nemen in het ontwikkelingsproces van je organisatie en te verbinden op alle niveaus: persoon, taak, samenwerkingsproces en organisatie

En verder:

 • een analyse-instrument dat tegelijkertijd een kompas is
 • een concreet handvat om jezelf te coachen
 • enkele checklists en handige vragenlijsten
 • veel persoonlijke aandacht van een professionele coach

 

Wie is je coach?

Ik ben Annemieke Algra. Uit eigen ervaring weet ik dat wilskracht een enorme motor is om veel voor elkaar te krijgen, maar dat dat ook zijn tol eist als je niet oplet. Je verliest energie, wordt moe en raakt emotioneel vlak en opgebrand.

Veel levenslessen verder weet ik inmiddels dat binnen en buiten altijd onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. En dat het je een enorme kracht, energie en vrijheid geeft als je die weet te integreren.

Ik werk het liefst op het snijvlak van binnen en buiten, en ben ervan overtuigd dat ieder mens het vermogen heeft die twee werelden met elkaar te verbinden. Niet fragmentarisch of oppervlakkig, maar continue en diepgaand.

En als dat gebeurt, word je zelf een ankerpunt te midden van alle turbulentie om je heen. Bij mijn klanten merk ik dat de ontwikkeling van gewaarwording keer op keer snel tot tastbare resultaten leidt om je eigen ankerpunt te worden. Met een blijvend effect. En in toenemende mate is het mijn handelsmerk geworden.

Iets voor jou?

Is Ontspannen leidinggeven in turbulente tijden iets voor jou? Vaak kom je daar in een persoonlijk gesprek het snelst achter. Dat gesprek is gratis en vrijblijvend, en natuurlijk ook vertrouwelijk. Natuurlijk kun je ook vragen stellen over het traject.

» Ja, ik wil zo’n gratis gesprek

Zodra ik je bericht heb ontvangen, neem ik contact met je op om een afspraak te maken. Heb je vragen die je eerst per e-mail wil stellen? Dat kan natuurlijk ook. Stuur me een e-mail en je krijgt snel een reactie.

Meteen aan de slag?

Wil je liever meteen aan de slag met het traject? Meld je dan hier aan voor een vrijblijvend verkennend  gesprek.