Anderen over Annemieke

Claske Houwing, leidinggevende intensieve behandelteams bij Intermetzo /Intermetzo Zonnehuizen.

Annemieke is speels en creatief. Haar stijl kenmerkt zich door een gedegen voorbereiding. Daardoor weet ze goed te doorgronden wat er speelt en kiest ze zorgvuldig de eerste stap.

Ze is nieuwsgierig en een kei in het stellen van de goede vragen. Ze is daarin rustig en geduldig. Ze is meelevend en ook vasthoudend om door te dringen tot de kern.

In haar rol als trainer speelt ze in op wat de groep op dat moment nodig heeft, ze kan ook spelen met haar programma. Ook hier gaat ze lastige thema’s niet uit de weg maar zoekt ze naar wegen om deze bespreekbaar of inzichtelijk te maken.

Daarin reflecteert ze ook makkelijk op haar eigen rol. Met haar stijl is ze in staat mensen te prikkelen en tot verdiepend leren aan te zetten.

Daarin zit voor mij wel een kern van haar kwaliteiten: helpen om te leren inzicht te krijgen zodat iemand of een groep zich verder kan ontwikkelen.

Dirk Hulskes, afdelingshoofd Ruimte, gemeente Beverwijk

Een belangrijke kwaliteit van Annemieke bij individuele coaching vind ik het luisteren, belangrijke boodschappen oppikken en aandacht en ruimte geven. Het analyseren van de boodschap achter de boodschap en in heldere taal over te brengen. Het vermogen om de persoon de “zaak” te laten herkennen en zelf de inschatting te laten maken om passende actie te ondernemen.

Een belangrijke kwaliteit bij de ontwikkeling van een Team/Afdeling is het begeleiden van de teamleden naar het doel dat wordt ingezet. Daarbij maakt ze hen bewust van de verschillende rollen van de teamleden, de teamcultuur en omgeving waarin het team functioneert, zodat de teamleden zelf een gekozen richting bepalen, en een aanpak nastreven totdat het doel bereikt is. Dit alles gaat op een natuurlijke en persoonlijke wijze die ruimte en verbondenheid geeft voor de leden.

Douwe van der Vaart, bureauhoofd Ingenieursbureau gemeente Hoorn

Kwaliteiten van Annemieke:

1) herkennen van patronen

Een grote kwaliteit van Annemieke vind ik het herkennen van patronen in gedrag. Daar is ze erg goed in. Ook weet ze door scherp te zijn de goede vragen te stellen (focus). Dit helpt om tot de kern van de vraag door te dringen (waar gaat het nu exact om).

2) kritisch, open en kwetsbaar

Ze is en blijft kritisch op haar eigen functioneren en vraagt daarbij steeds om feedback. Dit helpt om datgene wat vaak niet wordt uitgesproken toch op tafel te krijgen. Ze stelt zichzelf daarmee ook open en kwetsbaar op. Dat is een kwaliteit van haar en dat maakt waarom ik het plezierig vind om met haar te werken.

3) helder formuleren

Ook vind ik dat ze na een gesprek helder en duidelijk (schriftelijk) verwoord wat er is gezegd en waarover het nu daadwerkelijk gaat.

Tot slot vind ik dat het altijd weer leuk is om haar te ontmoeten als mens, voor het goede gesprek, het leren en de gezelligheid.

Margriet Witteveen, manager Kwaliteit & Veiligheid, WestfriesGasthuis Hoorn

“Mijn samenwerking met Annemieke  duurt al enige jaren. Ik merk dat ik periodiek behoefte heb aan coaching van Annemieke om mijn ankers weer op te zoeken. Een soort coaching- APK.

Haar kracht is dat zij direktheid combineert met nuance.  In het kontakt met haar voel ik altijd nieuwsgierigheid naar nieuwe wegen en haar oprechte interesse. Zij heeft een herkenbare methodiek vanwaaruit zij werkt en past deze consequent toe – voor mij een anker.

Dit alles maakt dat niet alleen mijn coachingvragen beantwoordt worden, maar dat er altijd een dimensie aan wordt toegevoegd waardoor ik zelf weer verder kan”.

Karin Brekelmans, functioneel beheerder onderwijsapplicaties UvA

“Annemieke heeft me op het spoor gezet van persoonlijk leiderschap en zelfsturing. In mijn werk toegepast geeft me dit vrijheid, eigen verantwoordelijkheid, en het leert me mijn eigen inzichten te ontwikkelen. Centraal in de gesprekken staan mijn werk, collega’s en ik en alle verbindingen daartussen. Zij weet in een gesprek direct waar de schoen wringt.

Annemieke is een vrolijk, stevig, open en hartelijk mens en ik heb veel van haar geleerd.”